Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ψέριμος Όαση

Το μικρό νησάκι βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω και οι συνηθέστεροι λόγοι για να ακουστεί είναι η εγγύτητά του με τα περιλάλητα Ίμια, αλλά και τους περιβόητους πλέον Λειψούς. Συνήθως αποτελεί εκδρομικό προορισμό από το νησί των σφουγγαράδων, που περιβάλλεται επίσης από την Τέλενδο, την Πλάτη, το Νησί του Σαρή, τη Γαϊδουρόνησο, την Αγία Κυριακή και τον Καλαβρό.


Η Ψέριμος, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, έχει 72 κατοίκους. Φυσικά, το 2002, τα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ψερίμου αναφέρεται ότι κατοικούνται μόνο από 30 κατοίκους και υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο.
Πίσω από το μοναδικό οικισμό του νησιού, απλώνεται ο μικρός ελαιώνας και ένα δασσύλιο με πεύκα...δίπλα σ' αυτό η εκκλησία. Εκεί βρίσκεις εύκολα κατάλυμα....ελεύθερο κάμπινγκ. Η περιήγηση στο μικρό οικισμό δεν παίρνει πάνω από μία ώρα. Περιδιαβαίνοντας τα αμμουδερά σοκάκια (καθ' ότι άσφαλτος στην Ψέριμο δεν υπάρχει) θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους με κοινό χαρακτηριστικό ότι δε φαίνονται να πηγαίνουν κάπου. Ο χώρος που φιλοξενεί τη συνολική δραστηριότητα του νησιού είναι τόσο μικρός, που αναλογεί σε μία μεγάλη πλατεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορείς να ευχηθείς "στην υγειά σου" στο φίλο που κάθεται στο διπλανό καφενείο, σαν να είστε όλοι καλεσμένοι στον ίδιο γάμο, χωρίς να δημιουργείται καμία αίσθηση παραλόγου.





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

axxaxaxxaxaouxa!!sta psara aderfes mou sta psara!

ΜΑΡΙΑΝΝΑ είπε...

Υπεροχο. Μολις το γνωρισα μεσου ειδησεων.... Εχω ηδη αρχισει να ψαχνομαι για καλοκαιρινες διακοπες......